- Voetaardigheden

Tenen lezen

Stiekem op het strand de tenen van anderen bekijken om te ontdekken wat iemands karakter, gedrag en emoties zijn? Dat kan! De stand en de vorm van tenen zeggen veel over een persoon.

De vorm van je tenen staat vast. Daar ben je mee geboren en die kun je niet veranderen. De stand van je tenen daarentegen verandert wel door prikkels van buitenaf. Het zegt iets over je gedrag. De linkervoet staat voor de vrouwelijke kant: emoties, gevoel, creativiteit, liefde en seks en vertrouwen. De rechtervoet staat voor mannelijke eigenschappen: vreugde, ambitie, actie, gehechtheid en onzekerheid en angst. De vorm van de teen, in verhouding tot de andere tenen, geeft aan in welke mate de eigenschap aanwezig is. Zo geeft een stevige teen aan dat de karaktertrek sterk vertegenwoordigd is. De stand van de tenen laat zien hoe die eigenschappen zich hebben ontwikkeld in de loop van je leven.

Kijk zelf maar eens aan de hand van een aantal voorbeelden of de karakterbeschrijving op basis van een teenanalyse klopt:

 • Heb je aflopende tenen, dan houd je van structuur en ben je een stabiel en rustig persoon
 • Een lange tweede teen betekent dat iemand ambitieus is
 • Een forse grote teen vertelt dat je een sterk verbaal vermogen hebt
 • Ruimte tussen tenen betekent vertraging, weloverwogenheid
 • Als de grote teen en de tweede teen een eindje van elkaar af staan, dan vind je het lastig om direct op dingen te reageren
 • Iemand met ronde tenen is tactisch en vriendelijk
 • Iemand met hoekige tenen is recht voor z’n raap
 • Horizontale ribbels op je teennagels wijzen op emotionele gebeurtenissen in de afgelopen periode
 • De kleine teen van de rechtervoet staat voor angst en onzekerheid. Is deze teen verstopt onder de vorige dan is er sprake van onzekerheid en laat je niet direct alles zien.
 • Hoe rechter je kleine teen van je linkervoet is, hoe meer vertrouwen je in de toekomst hebt
 • Staan al je tenen zonder ruimte tegen elkaar? Dan reageer je heel direct, zonder na te denken. Je hebt je hart op de tong en je bent spontaan.
 • Een naar rechts afwijkende teen laat zien dat het verleden geen rol meer speelt.

 

bron: www.tenenlezen.com

Schade aan het vetkussen onder de voet

 

Wat is ‘het vetkussen’ onder de voet?

De voetzolen zijn de autobanden en de schokdempers van het menselijk lichaam, een ‘vetkussen’ in de voetzolen speelt daarbij een essentiële rol. Dit vetkussen bestaat uit allemaal kleine kamertjes met daarin vloeibaar vet: het vetkamersysteem.

Schade aan het vetkussen onder de voet

Het vetkamersysteem bestaat uit kleine kamertjes. Door het vetkamersysteem lopen bloedvaten en zenuwen.

Onder de voet loopt een sterke peesplaat, de fascia plantaris, van het hielbeen naar de voorvoet. Deze peesplaat ondersteunt de voet en vangt de schokken van het lopen op. Tussen die peesplaat en de huid ligt het vetkamersysteem dat ervoor zorgt dat we niet direct op onze voetbotjes lopen. Soms komt er een te grote druk op het vetkamersysteem en dan kunnen er kamertjes lek raken, soms worden vetkamertjes minder van kwaliteit door andere oorzaken.

Schade aan het vetkamersysteem

In de volksmond worden de klachten bij een beschadigd of lekgeraakt vetkamersysteem onder de voorvoet wel een ‘doorgezakte voorvoet’ genoemd. De kopjes van de middenvoetsbeentjes (zie afbeelding) zakken dan door het vetkamersysteem en komen dicht(er) bij de grond te liggen, vlak onder het huidoppervlak. Onder de hiel kan zich precies hetzelfde proces voordoen. Normaal kan je met een aftastende vinger niet de contouren van het hielbeen voelen, als dat wel zo is, dan is de kans groot dat het vetkamersysteem onder het hielbeen niet meer als schokdemper functioneert. Er zijn verschillende stadia van schade aan het vetkamersysteem te onderscheiden, die verschillende voetklachten kunnen veroorzaken.

 

Schade aan het vetkussen onder de voet

Onder de kopjes van de middenvoetsbeentjes (voorste pijl) en onder het hielbeen (achterste pijl) wordt het vetkussen het meest belast. Deze structuren zakken bij schade door het vetkussen (rechter afbeelding) waardoor klachten ontstaan.

 

Hoe ontstaat schade aan het vetkussen onder de voet?

Meestal door veroudering of overbelasting

Bij schade aan het vetkussen spelen vaak meerdere factoren een rol. Meestal ontstaat schade door veroudering en/of overbelasting. Mensen met overgewicht, een lopend of staand beroep, een korte achillespees of korte kuitspieren hebben eerder last van beschadigde vetkamers. Het komt ook vaker voor bij mensen die beginnen met (of intensiever gaan) hardlopen of andere activiteiten doen waarbij de voet extra belast wordt.

Daarnaast kunnen vetkamertjes beschadigd raken door aantasting van het zenuwstelsel, bijvoorbeeld na chemotherapie of hormoonschommelingen en door problemen met de bloedtoevoer, zoals bij suikerziekte waarbij de kleine haar(bloed)vaatjes in de voetzool verstopt kunnen raken.

Opvallend is dat schade aan de vetkamerstructuur niet voor lijkt te komen bij bevolkingsgroepen die hun hele leven dagelijks op blote voeten lopen. Om de vetkamerstructuur in goede staat te houden, lijkt het dus van belang om van jongs af aan de voeten te gebruiken waar ze voor bedoeld zijn: lopen op de grond.

Wij, in de westerse landen, lopen nu al meer dan een halve eeuw op schoenen met kunststof zolen. Schokbrekende en dempende zolen zorgen ervoor dat onze vetkamers minder hard hoeven te werken doordat de schoenzolen een groot deel van de schokken al opvangen. Mogelijk speelt dit ‘verwennen’ van de vetkamers een rol in de afbraak van de vetkamerstructuur zoals we die bij veel mensen (jong én oud) zien. Er is nog meer onderzoek nodig om te weten in hoeverre blootsvoets lopen voor een goede vetkamerstructuur kan zorgen.

 

Welke klachten geeft schade aan het vetkussen onder de voet?

Vooral pijnklachten

De meest voorkomende klachten bij schade aan het vetkamersysteem kunnen erg lijken op de klachten van een hielspoor of onder de voorvoet op de klachten die horen bij een neuroom van Morton:

Hiel:

 • Verdoofd gevoel, tintelingen of stekende pijn aan de onderzijde van de hiel ook in onbelaste situatie (zoals in de nacht of in rust);
 • Pijn onder de hiel wordt vaak meer aan de randen gevoeld dan in het midden.

Voorvoet:

 • Pijn onder de bal van de voet begint meestal onder het kopje van het tweede middenvoetsbeen (dat is waar de voet de grond raakt net achter de tweede teen; dat is de teen naast de grote teen) en kan zich verder uitbreiden over een groter gebied in de richting van de kleine teen tot uiteindelijk de hele onderkant van de bal van de voet betrokken is bij de klachten;
 • Verdoofd gevoel of pijn (stekend, tintelend of brandend) onder het midden van de bal van de voet. De pijn treedt afwisselend op en kan ook ’s nachts optreden;
 • De pijnklachten verergeren meestal bij langdurig stilstaan.

Vier stadia in schade aan het vetkussen

Schade aan het vetkussen onder de voet verloopt in vier fasen. Met een echo zijn deze stadia goed te onderscheiden:

 • Stadium 1: De dikte van het vetkussen is minder dan de helft van normaal;
 • Stadium 2: Vetkamers raken lek en het vet kan vrij heen en weer stromen tussen de verschillende vetkamers;
 • Stadium 3: Vetkamers sterven af en worden ‘ingepakt’ in littekenweefsel;
 • Stadium 4: Vetkamers zijn zover kapot dat de botten direct onder de huid komen te liggen.

Het stadium van beschadiging van de vetkamers heeft effect op de ervaren voetklachten. Een gescheurd vetkamertje veroorzaakt onherstelbare schade aan de zenuwen en bloedvaten van de vetkamers. Uit het kapotte vetkamertje stroomt het vrijgekomen vet naar de ernaast gelegen, nog intacte vetkamer. Hierbij komen zenuwvezels op rek die voor gevoel zorgen, maar ook de zenuwvezels die de bloedvaten aansturen en reguleren. Deze laatste zenuwvezels kunnen ook pijnsensaties versterken en langdurige pijnklachten geven.

 

BEHANDELINGEN ZONDER OPERATIE

 

NIET-OPERATIEVE BEHANDELING VAN VETKAMERSCHADE

 

Op de volgende manieren kan schade aan het vetkussen onder de voet zonder operatie behandeld worden:

o        Blootsvoets lopen;

o        Gebruik van voetenroller;

o        Schoenaanpassingen;

o        Schoenadvies;

o        Drukverdelende therapiezolen;

o        Therapiesokken;

o        Pijnstillers (NSAID’s).

 

Hallux valgus Hallux valgus

  (scheefstand grote teen) bij volwassenen

 

 Wat is een hallux valgus?

 Een hallux valgus betekent dat de grote teen (de  hallux) niet meer recht staat, maar schuin naar  buiten, in de richting van de tweede teen. Bij ernstige vormen staat de nagel van de grote teen naar binnen gedraaid.

Doordat het eerste middenvoetsbeentje naar binnen gaat staan (richting de andere voet), ontstaat aan de binnenkant van de voet een pijnlijke bult: de bunion. De zwelling kan erger worden door (steriele) ontsteking van de slijmbeurs die op de plaats van de bult tussen de huid en het bot zit, en door eeltvorming.

Hallux valgus komt veel voor en is een lastige en pijnlijke aandoening, die vaak ook als ontsierend wordt ervaren.

Hoe ontstaat een hallux valgus?

Erfelijkheid

Medici weten niet precies waarom de ene mens een hallux valgus krijgt en de andere niet. Waarschijnlijk spelen verschillende factoren een rol. Vaak is de aandoening erfelijk. Bij de erfelijke vorm treedt de vormafwijking al op relatief jonge leeftijd op, men spreekt dan van juveniele hallux valgus.

 

Oorzaak van een hallux valgusSchoenen

Het dragen van slecht passend schoeisel, zoals te nauwe schoenen of schoenen met hoge hakken, speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van een hallux valgus. Waarom de één met te nauwe schoenen geen standsafwijking ontwikkelt en de ander met goed passend schoeisel juist een ernstige hallux valgus krijgt, blijft onduidelijk.

 

 

Hallux valgus komt vaker voor bij…

Daarnaast ontstaat een hallux valgus gemakkelijker bij mensen met een platvoet of hypermobiliteit van de gewrichten. Hallux valgus wordt relatief vaker gezien bij ziekten die gepaard gaan met gewrichtsontstekingen zoals reumatoïde artritis. Het komt vaker voor bij vrouwen, en op oudere leeftijd.

Welke klachten geeft een hallux valgus

Hallux valgusIn 80% van de gevallen is pijn de belangrijkste klacht. Sommige mensen met een heel erge hallux valgus hebben totaal geen klachten. Anderen hebben juist heel veel klachten terwijl de teen niet erg scheef staat. De ernst van de scheefstand van de grote teen zegt dus niet zoveel over hoe erg de klachten zijn. Soms heeft iemand al vele jaren een hallux valgus zonder klachten, en ontstaat de pijn ineens.

 

 

Bunion

Vaak is het de bunion die pijn doet. De bult doet vooral pijn bij het dragen van schoenen. De meeste mensen hebben meer klachten in de winter. Sommige mensen hebben weinig pijn, maar vooral problemen om passende schoenen te vinden. Soms wordt de bult erg dik door een slijmbeurs ontsteking, zoals bij deze patiënt

Behandelingen zonder operatie

Schoenaanpassing en verdere hulpmiddelen

Bij de niet-operatieve behandeling wordt de voet niet gecorrigeerd. De schoen wordt aangepast of u krijgt een hulpmiddel waardoor u lekkerder loopt en weer langer achter elkaar kunt lopen. Dit is de beste keuze wanneer de hallux valgus nog niet veel pijn doet en schoenen nog gemakkelijk gedragen kunnen worden. Ook bij een erge hallux valgus zijn niet-operatieve behandelingen mogelijk. De verschillende mogelijkheden op een rijtje zijn:

 

Moet u wel of niet een operatie ondergaan?

Pijn en ongemak zijn graadmeter

De beslissing om wel of niet te opereren hangt vooral af van de pijn en het ongemak dat u ervaart. Pijn is subjectief en het ongemak is afhankelijk van werkomstandigheden, sportactiviteiten en van de vorm van de voet. Een stewardess bijvoorbeeld, die urenlang op nette schoenen moet staan, zal veel eerder last ervaren van haar hallux valgus dan iemand die de hele dag op sportschoenen kan lopen.

Sommige mensen hebben geen last van de knobbel van de grote teen, maar van de tweede teen. Dit komt omdat de grote teen de tweede teen wegdrukt. De tweede teen kan krom gaan staan naar boven (hamerteen), of juist onder de grote teen gaan liggen. Als de tweede teen 'uit de kom' wordt gedrukt door de grote teen kan dit veel pijnklachten geven. Als alleen de tweede teen klachten geeft en de hallux valgus zelf niet, is het toch verstandig om een operatieve standscorrectie te laten uitvoeren. Langdurige klachten van de tweede teen zijn vaak veel minder makkelijk operatief op te lossen dan die van de grote teen.

 

http://voetenenkelklacht.nl/images/voetklachten/hallux-valgus/rontgen3.jpgOp de linker röntgenfoto zie u hoe het gewricht tussen het tweede middenvoetsbeentje en de tweede teen 'uit de kom staat'.

De rechter röntgenfoto is na de operatie, waarbij de stand van de grote teen is gecorrigeerd, en het gewrichtje van de tweede teen weer 'in de kom' is gezet.

Geen esthetische operatie

Wanneer u geen pijn heeft aan de voet, is het advies om deze niet te laten opereren. De hallux valgus operatie is geen esthetische operatie; het doel is de klachten verhelpen, niet de voet mooier maken.

Het zou erg vervelend zijn wanneer een pijnloze (maar in uw ogen niet mooie) voet na een operatie wel mooi recht is maar pijn is gaan doen. In sommige gevallen ervaren mensen namelijk meer pijn na de operatie dan voorheen. Overweeg dus goed hoeveel last u eigenlijk van de bunion hebt voordat u zich laat opereren.

 

Wilt u verdere uitgebreide informatie over voet- en enkelklachten, kijk dan op http://voetenenkelklacht.nl/